Då och nu

Hade ett intressant samtal med min svärmor och syster i går och vi konstaterade att tiderna förändrats mer än man kan förstå!
 
Svärmor berättade om bad i kall bassäng, tvagning i zinkbaljor med rotborstar och hur kall man blev när man skulle gå hem från badhuset med det blöta håret under mössan.
Syrran, som fick bada varmt en gång i veckan tillsammans med lillasyster och hur vår mamma då gjorde sig fin i håret med rullar i hårdplast.
 
Jag, som föddes 12 år senare än syrran fick uppleva varmt vatten i kranen, hårtork och varmt bad i simhallen!
 
Något annat jag växte upp med var barnomsorg som för mina systrar bestod av barnflickor ibland men mest fick de klara sig själva. De hade ju varandra. Jag fick vara hemma hos en dagmamma och mamma kunde lugnt sova efter nattens arbetspass. Mina minnen därifrån är fina och jag kände mig trygg. Då fanns inte en tanke på att vi skulle förberedas för någon skolgång! Vi lekte nog mest och fick vara barn.
 
Jag älskade skolan från första stund! Fröken, klassrummet, bokstäverna.....
I dag ser kraven helt annorlunda ut i förskolor och grundskolor. Att vara dagmamma nu är också en helt annan sak, och jag lovar att man hos oss får lära sig annat än att åka bobb, baka en kaka eller diska! 
Hos oss sjunger man samma sånger som på förskolan, man lär sig att sitta med på morgonsamlingen och vi har samma läroplan som förskolan. Jag lovar- hos oss får barnen samma goda förutsättningar att klara sig i livet som andra. För vi älskar det vi gör, vi ser barnen och ger dem det vi ser att de behöver. 
 
Så, var det bättre förr? Annorlunda i alla fall.
Visa fler inlägg